Henki vil renvaskes

Se dokumentaren om Henki på Nyhetskanalen

«Drapet i Daytona» heter dokumentarfilmen som vises på TV2 Nyhetskanalen i kveld klokka 19.

Se hvem jeg møtte på Blueshuset i Notodden rett før jul – Outlaws-legenden Thore Henki Holm Hansen. Vi har holdt kontakten siden biografien jeg skrev om Henki, «fredløs biker», kom ut i 2011.

Den kjente bikeren ser forbasket sprek ut til å være 76 år, spesielt siden han har røkt og drukket Jack Daniels siden han var tenåring. Nå bor han i Dalen i Telemark med sine kjære Gunn, og holder seg trygt der til pandemien er over.

Med utsikt over en snørik fjellheim holder han kampen mot amerikanske myndigheter gående. Nå vil han renvaskes for et drap han urettmessig ble dømt for i 1979 i Daytona Beach i Florida. 

Et av medlemmene i Outlaws ble skutt og drept ved et uhell under en fest på Henkis eiendom i den kjente badebyen. Henki befant seg beviselig 70 mil unna i Key West og hadde steingodt alibi – men ble likevel tiltalt og dømt for drapet.

Den utrolige historien rulles opp i dokumentarfilmen som er laget av TV2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik. 

Jeg medvirker også i dokumentaren fordi jeg skrev biografien om Henkis elleville liv. I boken omtaler jeg selvsagt også den spesielle drapssaken.

I dokumentaren står etterforskeren i drapssaken, Buddy Snowden fram og forteller at Thore er uskyldig. Det var en statsadvokat med politiske ambisjoner som førte saken mot Henki. Han ville gjøre politisk karriere på å kvitte seg med et brysomt medlem i Outlaws. Saken endte med at Thore ble utvist og sendt hjem til Norge i 1979 der han har bodd siden. Nå vil Henki ha oppreisning og dommen slettet slik at han kan besøke barn, barnebarn og oldebarn i USA.

Dokumentaren vises som nevnt i kveld klokka 19 og på onsdag 30. desember klokka 17.30.